T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ELAZIĞ / MERKEZ - Şehit Mehmet Öter Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

 

Alanın Tanımı

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Alanın Amacı

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanının Alt Dalları

·         Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalı

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında Yer Alan Meslekler 

·         Aşçılık

·         Pastacılık

·         Servis Personeli

·         Barmenlik/Barmaid

·         Hostluk/Hosteslik

Bu meslek elemanlarının dışında Fırıncı, Sos Aşçısı, Sıcak Yemek Aşçısı, Soğuk Yemek Aşçısı, Kahvaltı Aşçısı Baklavacı, Börekçi, Pizzacı, Muhallebici, Yufkacı, Hamurkar Kasap, Barlar Şefi, Bar Kaptanı, Şarap Servis Elemanı, Tranşör, Kahveci Güzeli, Komi, Bulaşıkçı gibi meslekler bulunmaktadır. Host/Hosteslik meslek dalında da Uçak Hostesi, Yer Hizmetleri Hostesi, Tren Hostesi, Otobüs Hostesi, Fuar/Kongre Hostesi meslekleri yer almaktadır.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanının İş Olanakları

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

  • ·         Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
  • ·         Pastanelerde,
  • ·         Kurum mutfaklarında,
  • ·         Kafeterya, bar ve restoranlarda,
  • ·         Yemek fabrikalarında,
  • ·         Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,
  • ·         Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda, vb. yerlerde çalışabilirler.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Personelinde Aranan Özellikler

  • ·         Yiyecek-içecekle ilgili konulara ilgi duyan,
  • ·         Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
  • ·         Temiz, titiz, dikkatli çalışan,
  • ·         Sorumluluk sahibi,
  • ·         Hızlı hareket edebilen,
  • ·         Planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
  • ·         İş güvenliğine dikkat eden,
  • ·         Araştırmacı ve yaratıcı,
  • ·         İnsanlarla iyi iletişim kurabilen,
  • ·         Düzgün bir fiziksel yapı ve istenen boy ve kiloya sahip olan,
  • ·         Yabancı dil bilgisi olan,
  • ·         Yeniliğe açık kişiler olmalıdır.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı,  Yiyecek İçecek Hizmetleri dalının yeterliklerini kazandırarak bu alanlarda istihdam edilecek personel yetiştirmeyi hedefleyen bir alandır.Okulumuzda, bu alanda 2017 çerçeve öğretim programı kapsamında Aşçılık ve Servis dallarına yönelik 2021 çerçeve öğretim programına göre ise Yiyecek İçecek Hizmetleri dalına yönelik öğretim yapılmaktadır. 2022-2023 Eğitim Öğretim yılında 8 meslek öğretmeni ve 180 öğrenci ile eğitim öğretimine devam etmektedir. 9. sınıflarımızda 52 öğrencimiz protokol çerçeve eğitim programı kapsamında öğretimlerine devam etmektedirler.

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

  • ·         Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
  • ·         Pastanelerde,
  • ·         Kurum mutfaklarında,
  • ·         Kafeterya, bar ve restoranlarda,
  • ·         Yemek fabrikalarında,
  • ·         Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,
  • ·         Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetlerinde ve uçaklarda, vb. yerlerde çalışabilirler.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan öğrencileri, yukarıda belirtilen iş alanlarında istihdam edilebilmek için gerekli kazanımları okulumuz bünyesinde bulunan 3 adet mutfak atölyesi 1 adet servis atölyesi ile yaklaşık 3 yıldır faaliyet gösteren uygulama otelimizde uygulamalı olarak öğretim gördükleri atölye dersleri ile elde etmektedirler. Bunların yanında okulumuz bünyesinde kurulan unlu mamuller üretim atölyesinde (fırın) eğitimlerini görmeye başlayacak olup fırıncılık dalında da nitelikli eleman olma yolunda ilerleme göstereceklerdir.

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında nitelikli personel olarak çalışacak ve bu bölümlerde kariyer sahibi olmak isteyecek öğrencilerin okulumuzu, hatta ve hatta alanımızı tercih etmelerini istiyor ve bekliyoruz.

 

Rıdvan YILDIZ                                                                                   Esra YILDIZ

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi                                        Yiyecek İçecek Hizmetleri Atölye Şefi

 

Engin DİLMAÇ                                                                                 Murat KAYA

Yiyecek İçecek Hizmetleri Atölye Şefi                                    Yiyecek İçecek Hizmetleri Atölye Şefi

 

Zeynep AYDIN                                                                                Beşir AKSAKAL

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Öğretmeni                          Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Öğretmeni

 

Muhammed Raşit ÖZKAN                                                          Özge DEĞİRMENCİ

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Öğretmeni                          Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Öğretmeni

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.12.2017 - Güncelleme: 12.01.2023 15:07 - Görüntülenme: 2473
  Beğen | 2  kişi beğendi