T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ELAZIĞ / MERKEZ - Şehit Mehmet Öter Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavları ve Merak Edilenler

14-10-2022 

YKS NEDİR?

      YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumdan oluşan sınavların toplamına verilen addır. Türkiye'de bir üniversiteye kayıt olmak istiyorsan bu sınavlara girmek durumundasın.

TYT NEDİR?

       ÖSYM tarafından hazırlanan Temel Yeterlilik Testi anlamına gelen bu sınavda daha çok okuduğunu anlama soruları bulunmaktadır. Bu sınava iki yıllık üniversite bölümlerini tercih etmek isteyenler girebilir. Ayrıca AYT sınavına % 40 etkisi olacaktır. Yani AYT sınavıyla yerleşebileceğin bölümlerden herhangi birine yerleşmek istersen de bu sınava girmek zorundasın. AYT sınavından önce yapılan bir sınavdır.

TYT puanıyla başvuru yapabileceğin bölümler:

  • Bilgisayar Programcılığı, Aşçılık, Anestezi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Optisyenlik, Radyo ve Televizyon Programcılığı, İlk ve Acil Yardım, Bilgisayar Programcılığı, Fizyoterapi, Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik, Çocuk Gelişimi, Diyaliz, İş Sağlığı ve Güvenliği, Ağız ve Diş Sağlığı, Odyometri, İç Mekan Tasarımı, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Bankacılık ve Sigortacılık. Bu bölümlerden herhangi birinde eğitim görmek istersen mutlaka TYT sınavına girmelisin.

AYT NEDİR?

    Alan Yeterlilik Testi anlamına gelen bu sınavda ise tamamen bilgini ölçecek sorular bulunmaktadır. AYT puanıyla alan bölümlerden bazıları ise şu şekildedir: Tıp, Hukuk, Mühendislik, Hemşirelik, İktisat, İşletme... Bu bölümlerden herhangi birine yerleşmek istersen AYT sınavına girmelisin. Aslında, TYT puanıyla alan bölümler hariç kalan bölümlere yerleşmek için bu sınava girmek zorundasın.

YKS'ye Nasıl Başvuru Yapılır?

    Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfındaysan, başvurunu kendi okulunda bulunan bu işle görevli öğretmenlerin aracılığıyla , ÖSYM tarafından belirlenmiş sınav merkezlerinden ya da ÖSYM Sınav Koordinatörleri aracılığıyla yapabilirsin. Özel olarak herhangi bir YKS başvuru merkezi bulunmamaktadır. Belirlenen yerlere başvuru için mutlaka kendin gitmelisin. Çünkü başvuru yapılırken fotoğrafın çekilecektir. Eğer ÖSYM Aday İşlemleri sitesinde fotoğrafın varsa başvurunu bireysel olarak internet üzerinden yapabilirsin. Başvurunu yaptıktan sonra belirlenen ücreti bankaya yatırman durumunda başvurun tamamlanmış olacaktır. 

PEKİ...

EK PUANLI YERLEŞTİRME PUANI NEDİR?

    Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir. Öğrenci, meslek lisesinden, inşaat bölümünden mezunsa, işletme seçmesi hâlinde bu puandan faydalanamıyor. Adayın lisede okuduğu bölümle paralel bir üniversite bölümü seçmesi halinde ek puan devreye girebilmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.10.2022 - Güncelleme: 14.10.2022 09:06 - Görüntülenme: 181
  Beğen | 0  kişi beğendi